Harta optimismului: cum vor fi legate Galați și Brăila de restul țării

Harta optimismului: cum vor fi legate Galați și Brăila de restul țării

Proiectele în infrastructura de transport din județele Galați și Brăila aflate în desfășurare facilitează conexiunea cu restul rețelei din România, respectiv viitoarea Autostradă a Moldovei (A7), Autostrada Soarelui (A2) și conexiunea transfrontalieră cu Republica Moldova (prin vămile Galați – Giurgiulești și Oancea – Cahul), Ucraina (prin vama Isaccea – Orlovca) și Bulgaria (prin drumul expres TransRegio Galați – Chiciu).

Sursa: cestrin.maps.arcgis.com

Galați și Brăila vor fi conectate cu autostrada A7 prin intermediul drumurilor expres Brăila – Buzău și Brăila – Focșani, iar cu autostrada A2 prin drumul expres TransRegio Galați – Chiciu. Podul suspendat peste Dunăre asigură conexiunea cu regiunea Dobrogei.

Drumul expres Galați – Brăila
Potrivit ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, în luna iunie 2024, stadiul lucrărilor la drumul expres Brăila – Galați era de aproximativ 85%. Oficialul a apreciat că, dacă se menține ritmul din șantier, circulația ar putea fi deschisă mai devreme decât termenul contractual prevăzut (2025).
Reprezentanții asociației ”Pro Infrastructură” au estimat (în iulie 2024) că termenul ”realist” pentru inaugurarea drumului expres Galați – Brăila este primăvara anului 2025.

Drumul expres Focșani – Brăila
Prim – ministrul Marcel Ciolacu a declarat că, în ședința Guvernului României din 06.06.2024, au fost aprobați indicatorii tehnico – economici ai drumului expres Focșani – Brăila, un proiect în valoare de 6,75 miliarde de lei, subliniind că drumul va fi conectat prin intermediul unui nod rutier la viitoarea Autostradă a Moldovei – A7.

Drum expres Buzău – Brăila și drum expres Brăila – Tulcea
Directorul CNAIR, Cristian Pistol, a anunțat (decembrie 2023) avizarea (07.12.2023), în Consiliul Tehnico – Economic (CTE) al CNAIR, a traseelor viitoarelor drumuri expres Buzău – Brăila și Brăila – Tulcea.

DN25 Galați – Tecuci
Consiliul Județean (CJ) Galați a lansat (februarie 2024) licitația (proiectare și execuție) pentru modernizarea și extinderea DN25 la patru benzi, pe o distanță de aproximativ 40 de kilometri. Modernizarea și extinderea se va face pe ruta: ieșire din municipiul Galați – Movileni – Șendreni – Braniștea – Independența – Piscu – Tudor Vladimirescu – Hanu Conachi (intersecția cu DN25A).

Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila
Deși a fost inaugurat în luna iulie 2023, Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila nu a fost încă recepționat de CNAIR din cauza problemelor care nu au fost remediate (asfaltare deficitară pe unele porțiuni sau tasarea rampei de acces dinspre Brăila).
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat (iunie 2024) că drumurile de legătură ale podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila, atât pe malul din județul Brăila, cât și pe cel din județul Tulcea (spre Jijila), erau finalizate în proporție de 99%, respectiv a precizat că termenul de recepție este luna octombrie 2024.
În luna martie 2024, rampa de acces spre viaductul care duce spre Podul suspendat peste Dunăre prezenta din nou tasări pe malul din Brăila, după ce, în septembrie 2023, CNAIR a mai semnalat o astfel de problemă. De această dată, soluția pe care constructorul WeBuild a luat-o în calcul pentru stoparea tasării a fost forarea a 40 de stâlpi pentru stabilizare, potrivit informațiilor furnizate la acea dată de purtătorul de cuvînt al CNAIR, Alin Șerbănescu.
Potrivit unui comunicat al CNAIR (16.07.2024), antreprenorul WeBuild a început lucrările de refacere a asfaltului așternut pe Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila pe sensul de mers Tulcea – Brăila, după care va continua și pe sensul Brăila – Tulcea. Acestea vor dura două luni și se vor desfășura în perioada 01.07 – 31.08.2024.

Varianta Ocolitoare Galați
Antreprenorul Spedition UMB a solicitat oficial (august 2023) CNAIR rezilierea amiabilă a contractului pentru proiectarea și execuția Variantei Ocolitoare (VO) Galați, contract finanțat de la bugetul de stat și semnat în anul 2020 pentru o ofertă de aproximativ 705 milioane de lei, valoare mai mică compartiv cu estimarea CNAIR de aproximativ 900 de milioane de lei.
Ulterio, în urma întâlnirii (31.01.2024) dintre președintele CJ Galați, Costel Fotea, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, s-a decis continuarea investiției la viitoarea VO Galați.
Potrivit CNAIR, la nivelul lunii mai 2024, creșterea costurilor pentru restul rămas de executat la VO Galați, cu o lungime de 33 km, era de aproximativ 946 milioane de lei fără TVA (peste 100% fașă de valoarea contractului), dar CNAIR putea acorda Spedition UMB doar aproximativ 313 milioane de lei fără TVA, potrivit formulei de ajustare prevăzută de OUG 47/ 2022.

1 comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • Vidoc Oldrock
    14/08/2024, 3:19 pm

    Trecând peste afacerea convenabilă a asfaltului turnat de mântuială, din care se câștigă sume importante de fiecare dată;
    surse occidentale mi-au transmis că … și în țările din vest circula mașini de mare tonaj dar că acolo asfaltul nu face "valuri"niciodată …deoarece în amestecul lui intră pe lângă bitum și nisip…"lianți de întărire" și componente gen ciment , aracet; care permit flexibilitatea, revenirea

    REPLY

Implică-te în dezvăluirea neregulilor din județul tău! Trimite știrea ta pe adresa de email m24stiri@gmail.com.

Ultimele articole