Zeci de milioane de euro risipite pe spitale modulare mâncate de rugină

Pandemia de COVID a trecut, găurile financiare au rămas. Trei spitale modulare, construite pentru tratarea pacienţilor din Bucureşti, Iaşi şi Bacău, au costat 20 de milioane de euro, iar acum sunt în paragină, invadate de bălării. Spitalul modular de la Bacău nu a fost utilizat niciodată.

Echipamentele şi aparatura modernă au fost sigilate, dar nu ştie nimeni dacă mai funcţionează. Containerele ar putea fi folosite în zonele rurale, însă nimeni nu-şi mai asumă responsabilitatea pentru banii irosiţi.

Spitalul Modular Pipera a fost ridicat cu mare fast în august 2020 pentru a prelua cazurile ușoare de COVID. Pandemia de atunci. A funcționat doar câteva luni, iar apoi a fost închis. A fost năpădit de bălarii, nu mai funcţionează nimic aici. O risipă de peste 2 miloane de euro, banii noștri.

Investiţia era o soluţie pentru spitalele supra-aglomerate de bolnavii COVID. Au ajuns aici doar câteva sute de oameni cu forme uşoare de boală. Când numărul de infectări a scăzut, unitatea a fost închisă. Şi aşa a rămas.

Nimeni nu-şi asumă responsabilitatea pentru locul părăsit care arată ca un joc de Lego, aruncat pe câmp. Containerele au ajuns subiect de litigiu între Primăria Capitalei şi Compania Municipală Consolidări, aflată în procedură de lichidare.

“Administraţia spitalelor vrea să consolideze mai multe spitale pe care le avem, pentru a consolida trebuie să muţi activitatea care se desfăşoară acolo. Ideea lor este de a construi un spital modular adevărat, care să fie tampon pentru spitalele pe care le consolidăm. Ne decidem curând”, spune Nicuşor Dan, primarul Capitalei.

“Poate fi luată o decizie de realocare sau refolosire a acestor containere. Mergem în zonele rurale, unde nu există niciun serviciu medical sau niciun medic de medicină generală, şi creem acest container ca şi facilitate de a oferi măcar un minim de serviciu medical”, spune Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizația Pacienţilor cu Afecţiuni.

La Iaşi, investiţia a fost şi mai mare. La fel şi paguba.

Spitalul format din 102 module a costat 13 milioane de euro, bani de la consiliile județene din Iași si Neamț. A funcționat doar 3 luni, fiind închis din cauza problemelor tehnice. A fost redeschis ulterior pentru alte 7 luni, iar în 2022 s-a pus sigiliul pe ușa și zace de atunci aici, abandonat.

După patru ani, dezastrul este complet.

Spitalul modular din Iaşi a fost echipat cu aparatură de terapie intensivă, inclusiv defibrilatoare şi instalaţii de oxigen ultramoderne, care ar putea fi folosite în alte unităţi medicale. Doar că…”echipamentele sunt in interior, sunt sigilate, incuiate”, spune George Onofreiasa, purtător de cuvânt ISU Iași.

Un al treilea spital modular COVID a fost amenajat şi în Bacău, în baza militară Letea. Pe el s-au cheltuit 3 milioane de euro şi nu a fost deschis nici măcar o zi. La acel moment, DNA Bacău a deschis o anchetă care urmărea traseul banilor pentru achiziţie. După un an, dosarul a fost clasat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Implică-te în dezvăluirea neregulilor din județul tău! Trimite știrea ta pe adresa de email m24stiri@gmail.com.

Ultimele articole